Paragrafen

Paragraaf Weerstandsvermogen en Risicobeheersing

Beleid

Het beleid voor weerstandsvermogen en risicobeheersing is wettelijk verankerd in het Besluit Begroten en Verantwoorden en in het eigen beleid van de provincie in de vorm van de Financiële verordening:  

In de Financiële verordening is vastgelegd dat er een systeem van risicomanagement moet zijn dat leidt tot een integraal en transparant inzicht in risico’s en ondersteunt bij het proces van sturing, beheersing, besluitvorming en verantwoording. Risicomanagement draagt hiermee bij aan het realiseren van de provinciale doelen en ambities. 

In de jaarrekening en begroting wordt in de paragraaf ‘Weerstandsvermogen en Risicobeheersing’ het integrale risicoprofiel van de provincie weergeven. Hierbij wordt getoetst of de provincie voldoende middelen heeft om de financiële gevolgen van de risico’s op te vangen middels het weerstandsvermogen. De norm voor het weerstandsvermogen (de beschikbare middelen (weerstandscapaciteit) gedeeld door de omvang van de financiële risico’s) is ‘minimaal 1’. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen de incidentele- en structurele weerstandscapaciteit. 

Risicomanagement is integraal onderdeel van de aansturing van al onze opdrachten. Op concernniveau worden de risicovolle opdrachten in kaart gebracht. Bij een aantal van deze opdrachten en bij de uitvoeringsprojecten binnen het Programma Zuid-Hollandse Infrastructuur wordt risicomanagement ondersteund door risicoadviseurs, zodat op expliciete en gestructureerde wijze risico’s realistisch worden geïdentificeerd en beheerst. In deze paragraaf worden de strategische risico’s met financiële en beleidsmatige impact weergegeven.  

Continue borging en verbetering van de kwaliteit van het risicomanagement is onderdeel van ons beleid. Kwaliteitsverbetering vindt met name plaats op de lopende risicodossiers bij uitvoeringsprojecten, zoals infrastructurele en natuurprojecten door het uitvoeren van een kwaliteitstoets en verbetermaatregelen. Deze maatregelen zijn mede gericht op uniformering, zodat risico-informatie beter beschikbaar wordt voor portfolioanalyses en/of programmasturing. Tevens wordt een kwaliteitsslag gemaakt op de risico-informatie die onderdeel uitmaakt van bestuurlijke besluitvorming. 

Risicobewustzijn staat centraal bij het omgaan met risico's en onzekerheden. Het risicobewustzijn wordt vergroot door per domein gesprekken te (blijven) voeren over de risicovolle opdrachten en toepassing van het risicomanagement binnen die opdrachten. Ook wordt tijdens deze gesprekken aandacht besteed aan de strategische risico’s per domein. Daarnaast worden diverse trajecten voor verschillende teams georganiseerd om invulling te geven aan risicoleiderschap. 

Deze pagina is gebouwd op 10/03/2024 09:21:03 met de export van 10/03/2024 09:17:11