Openbaarheidsparagraaf
De openbaarheidsparagraaf geeft invulling aan art. 3.5 van de Wet open overheid (Woo). In deze paragraaf wordt op hoofdlijnen een kwalitatieve beschrijving gegeven van activiteiten die in 2025 worden uitgevoerd op de thema’s actieve en passieve openbaarmaking en verbetering van de informatiehuishouding.
Actieve openbaarmaking
De Woo kent een verplichting tot het actief openbaar maken van een aantal informatiecategorieën. Deze verplichting is nog niet in werking getreden. Dit zal gefaseerd, per koninklijk besluit, gebeuren. De verwachting is dat deze verplichting voor het overgrote deel van de informatiecategorieën in 2025 van kracht zal worden. Voor de publicatie voor een deel van deze informatiecategorieën is een provinciale publicatievoorziening nodig, die gezien de planning van de openbaarmaking in 2025 geschikt moet zijn voor gebruik.
Voor inwoners, journalisten en andere belanghebbenden is het belangrijk dat alle informatie van alle bestuursorganen die onder de Woo actief openbaar wordt gemaakt op één plek vindbaar is. Om dit mogelijk te maken wordt een landelijke digitale infrastructuur ontwikkeld die door de minister in stand wordt gehouden. Dit is de Woo-index. Wij zullen de documenten die wij onder de Woo openbaar maken, op onze website publiceren en een verwijzing hiernaar in de Woo-index opnemen.
Passieve openbaarmaking
In 2025 blijven we streven naar een tijdige en adequate afhandeling van Woo-verzoeken. De trend is echter dat er steeds meer omvangrijke en complexe en/of politiek-bestuurlijke verzoeken worden ingediend. Tevens is met de inwerkingtreding van de Woo de behandeltermijn ingekort.
We staan voor een open overheid en hebben transparantie hoog in het vaandel. Echter door bovenstaande factoren komt een tijdige afhandeling van Woo-verzoeken onder druk te staan. Om hier aandacht aan te besteden trachten we ons (digitale) Woo-proces voortdurend bij te sturen. Tevens blijven we aandacht houden voor voldoende personele capaciteit voor de afhandeling van de verzoeken en streven we naar een adequatere inzet van ICT-tools.
Informatiehuishouding
Het programma Informatietransitie brengt het informatiebeheer van de provincie op orde. Tevens wordt een sturing- en control-cyclus op het data/informatiedomein geïmplementeerd, waarmee het informatiebeheer ook in de toekomst op orde blijft. De Informatietransitie faciliteert daarmee onder meer het proces van openbaarmaking. Na een periode van voorbereiding en ontwerp wordt in 2025 door de Informatietransitie de stap naar implementatie gezet.
In de paragraaf bedrijfsvoering (beleidsdoel ‘duurzame organisatie’, beleidsprestatie ‘een duurzame informatievoorziening en digitalisering’) is meer informatie te vinden.